Zaterdag 13 maart:
één jaar van selectieve coronamaatregelen
Maken we een statement?
Op vrijdag 13 maart 2020 om middernacht gingen cultuurhuizen, cafés en restaurants voor het eerst helemaal op slot: het begin van een lange reeks corona-beperkingen, heel vaak gericht op bepaalde sectoren.
Eén jaar later gaat de Belgische regering prat op haar “model” dat werk, school, winkels en avondklok combineert. Een “model” dat heel wat sociaal verbindende activiteiten en plekken voor ontmoeting, uitwisseling, dialoog en debat onder een stolp heeft gezet. Met de bekende effecten op onze mentale gezondheid.
Op deze verjaardag kunnen we de balans opmaken.
Op zaterdag 13 maart 2021 nodigen wij jou uit, elk met zijn/haar vaardigheden en talenten, om samen nogmaals te laten horen: dit “model” is slechts een keuze, het kan ook anders.
Wij vragen geen versoepelingen, maar solidariteit en een eerlijker evenwicht: alle delen van de samenleving verdienen een volwaardige plek in deze crisis, die immers allang geen uitzonderingstoestand meer is. Het is tijd om alle afsluitkleppen opnieuw te bekijken en de schuifregelaars tussen sectoren meer solidair op elkaar af te stemmen. Wij willen een corona-aanpak met volle aandacht voor ook sociale, psychosociale en economische risico’s, voor rechten en vrijheden.
Wij geloven dat de kunst- en cultuursector een rol te spelen heeft om andere verhalen te vertellen en sociale cohesie te herstellen. Cultuur in al haar verscheidenheid moet ten allen tijde voor iedereen toegankelijk blijven. En wel vanaf nu!
Dit is (opnieuw) een oproep tot actie!
Op zaterdag 13 maart roepen we je opnieuw op om je creatief te laten zien, binnen de marges van de huidige corona-maatregelen. Op 20 februari deden we het al met 500 creatieve acties over het hele land: aan cultuur doen zonder op goedkeuring te zitten wachten. Contact maken met anderen die vergeten zijn. De crisis ter discussie stellen, door op symbolische plekken artistiek uit te pakken.
- Wachtrijen vormen (de enige samenscholingen die momenteel niet verboden zijn) vóór gesloten culturele zalen, sporthallen of auditoria. En die wachtrijen kleuren met woorden, klanken, beelden…
- Vitrines van bars en restaurants als podium gebruiken.
- Optreden in tuinen van woonzorgcentra en andere zorginstellingen.
- ‘Potten-en pannenconcerten’ organiseren op pleinen waar ooit vlooienmarkten doorgingen, terwijl het nu sociaal uitgestorven plekken geworden zijn.
- Artistieke interventies organiseren in stations of luchthavens, in winkelstraten, op het openbaar vervoer, in parkeergarages van winkelcentra… Daar mag het.
- Gesloten cultuurcentra, theaters, bioscopen… voor één dag weer openen als dierentuinen, musea of galeries en volgens hun eigen veiligheidsprotocollen.
- Verkleed naar buiten komen met een solidariteitsboodschap aan je fiets, muziek bij je thuis met de ramen open, nieuwe vormen van solo- of groepsdemonstraties.
- Schrijfateliers inrichten of visuals maken om andere verhalen te vertellen over de crisis, de contrasten tussen sectoren, de discriminatie van sociale activiteiten, de ingeperkte vrijheid van meningsuiting, de toenemende precariteit… Onze geest, onze muren en etalages schreeuwen om woorden, beelden, posters, kleur!
Concreet:
- Iedereen organiseert haar/zijn eigen actie of creatieve interventie, alleen of met anderen, of met bevriende organisaties.
- StillStanding kan indien gewenst initiatieven met elkaar in contact brengen en ondersteunen, bijvoorbeeld in dezelfde regio, of verbindingen leggen met horeca-uitbaters die hun ramen ter beschikking willen stellen.
- Kondig je actie aan op de site www.stillstandingforculture.be en post er nadien beelden van. Daar kan je ook het logo van StillStanding en ander communicatiemateriaal downloaden, bedenkingen geven, een bilan maken van het afgelopen jaar…
- Zin om mee te doen, maar je voelt je alleen? Je hebt een idee, een vraag? Aarzel niet om ons te contacteren: contact@stillstandingforculture.be
Geleidelijk aan zal deze website aangroeien met meer aankondigingen en ideeën voor acties, en de sporen ervan. Post ook je eigen plan! Klik op “Post een actie” en voeg je plan toe. |
De actuele regels:
- De legale basis voor dit soort acties is bijzonder onduidelijk en arbitrair. Wij hopen, zoals op 20 februari het geval was, een klimaat te scheppen waarin dergelijke acties worden getolereerd.
- Opdat alles vlot zou verlopen is het belangrijk de sanitaire regels te respecteren : dragen van een mondmasker, afstand bewaren (1,5 m), bubbels vormen (in open lucht : 10 personen). Het is altijd handig om een of twee mensen te hebben om u te helpen dichte mensenmassa’s te vermijden
- Geef in de openbare ruimte de voorkeur aan korte acties..
- Lichaamsbeweging in de open lucht is toegestaan. Maar het gebruik van sono-installatie en oproepen om te dansen wordt soms door de politie niet getolereerd.
- Binnenshuis zijn er specifieke protocollen voor elk type plaats (musea, winkels, enz.).
- Statische protestbijeenkomsten van 100 personen kunnen door de gemeenten worden toegestaan. Dit veronderstelt dat de persoon die het evenement organiseert, een aanvraag indient bij de burgemeester (de termijnen verschillen van gemeente tot gemeente, over het algemeen is een minimumtermijn van een week vereist).
- Indien ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch boetes worden opgelegd, zullen wij deze samen met u aanvechten en u tot het einde toe bijstaan.